Σπιτάκι » Blog » Οικονομικά και Ελεύθερα Αγαθά

Οικονομικά και Ελεύθερα Αγαθά

Χρησιμοποιούμε τον όρο αγαθά διαρκώς, ωστόσο, δεν είναι όλα τα αγαθά το ίδιο. Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τα ελεύθερα και τα οικονομικά αγαθά, αλλά μάλλον δεν ξέρεις ποία είναι η διαφορά, σωστά; Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε να ξεχωρίζετε τα αγαθά σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους.

Τα οικονομικά αγαθά

Τα οικονομικά αγαθά είναι εκείνα για τα οποία υπάρχει σπανιότητα, δηλαδή, δεν είναι άπειρα. Έχουν κόστος χρήσης και παροχής ή εκμετάλλευσής τους καθώς και θυσία πόρων. Για παράδειγμα, το αυτοκίνητο, το κινητό, η εκπαίδευση. Ας εξηγήσουμε τι εννοούμε σπανιότητα. Το αυτοκίνητο, παραδείγματος χάριν, κατασκευάζεται σε ποσότητα ίσης με τη ζήτηση που υπάρχει από τους καταναλωτές. Όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση τόσο περισσότερα αυτοκίνητα κατασκευάζονται. Αυτό προϋποθέτει το κόστος χρήσης τους και τη θυσία ορισμένων ανθρώπων ώστε να γίνουν διαθέσιμα προς εκμετάλλευση.

Τα ελεύθερα αγαθά

Από την άλλη υπάρχουν τα ελεύθερα αγαθά, δηλαδή, εκείνα που βρίσκονται σε άπειρη ποσότητα στη φύση και που δεν υπάρχει κόστος χρήσης ή θυσία για την εκμετάλλευσή τους. Αγαθά τέτοιου είδους είναι, η βαρύτητα, οι ακτίνες του ήλιου, το νερό της θάλασσας. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είναι προφανές, αγαθά όπως είναι το νερό της θάλασσας παράγεται σε αφθονία από την ίδια τη φύση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να το εκμεταλλευτεί για δική του χρήση ανά πάσα στιγμή χωρίς να επωμιστεί κάποιο κόστος.

Συμπέρασμα

Τώρα πλέον γνωρίζεις την διαφορά μεταξύ των οικονομικών και των ελεύθερων αγαθών. Τα οικονομικά αγαθά παράγονται από τον άνθρωπο, ενώ τα ελεύθερα αγαθά υπάρχουν σε αφθονία στη φύση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τα ελεύθερα αγαθά πιστεύοντας πως, ελεύθερα αγαθά θα πρέπει να είναι όλα όσα εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του ανθρώπου, όπως είναι η εκπαίδευση, το νερό της βρύσης, η υγεία κλπ. Αυτό δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί καθώς όλα αυτά τα αγαθά εντάσσονται στα οικονομικά. Δες αναλυτικότερα τι πιστεύει ο κόσμος και τι πραγματικά ισχύει εδώ.